Zuid-Afrika met kinderen

Autorondreis zuid-afrika

Zuid Afrika is Afrika voor beginners. 

Samen met je kinderen op zoek naar de Big Five in Zuid Afrika? Zuid-Afrika is Afrika voor beginners. Maar ook het Afrika als je niet alleen maar op safari wilt. Het is een vrij Westers land waar je op een veilige manier met je eigen huurauto rondreist. De afstanden zijn behapbaar en er is bijna geen tijdsverschil. Zuid-Afrika: een ideale bestemming dus als je met kids reist. 

Rondreis Zuid-Afrika met gezin

Als je alles wilt zien heb je wel drie vakanties in Zuid-Afrika nodig. Ik help je bij de juiste keuzes en maak een familiereis die op je lijf geschreven is. Langs de hoogtepunten van Zuid-Afrika, maar als je het leuk vindt ook eens van de gebaande paden af. 

Jouw familiereis Zuid Afrika

Voorbeeldreis Zuid-Afrika

28 dagen

Dit is een voorbeeldreis. Op de kaart zie je de hele route staan en ik licht hieronder wat hoogtepunten uit. Ter inspiratie, om je lekker warm te maken voor een rondreis Zuid-Afrika 😊 Ik maak alle reizen op maat, dus alles kan worden aangepast; accommodaties, route, duur van de reis. Alles!
Klik op nummer 1 boven de kaart: dat is deel één van de reis. Je vliegt vervolgens vanaf Johannesburg naar Kaapstad voor deel twee.
Klik op nummer 2 boven de kaart, daar gaat de reis verder na je binnenlandse vlucht. 

De Reistoko is anders. 

check de geheime tips

1

2

Op zoek naar de De Big 5 en glamping op de Tuinroute – 28 dagen

Heb je de tijd en wil je echt heel Zuid-Afrika zien met je gezin? Dan maak je eerst een rondreis door het noorden en vervolgens vlieg je naar Kaapstad voor een rondje Tuinroute. Of andersom. Je kan hem ook opsplitsen in twee vakanties in Zuid-Afrika 😉

28 dagen huurauto + vlucht + toffe slaapplekken en excursies  kost +/- 3200 euro per persoon. 

Maar hé let op; dit kan alle kanten op die jij wilt. Langer weg, kleinere auto, buiten het hoogseizoen, safari in een privé reservaat of juist niet? een rechtstreekse vlucht? Kan allemaal! Hierdoor wordt je reis goedkoper of duurder, deze prijs is om je een beetje een idee te geven. 


1

Drakensberg - Afrikaans Oostenrijk
Dé plek om je rondreis Zuid Afrika met je kinderen te beginnen is de omgeving van Drakensberg. Dit wordt ook wel het Oostenrijk van Zuid-Afrika genoemd. Stel je groene bergen met veldbloemen en beekjes voor. Ik boek hier een berghuisje met uitzicht op de hoge toppen. Zo fijn een eigen huisje als je reist met kinderen, dan heb je toch iets meer ruimte dan in een hotelkamer, Na een lange wandeldag plof je neer op je veranda en steek je je openhaardje aan. Dit is zo een huisje waarvan je bijna niet gelooft dat je er écht slaapt, zo idyllisch. 

Romantisch overnachten in Zuid-Afrika met ballonvaart
PS. Ben je iets romantisch van plan? Dan boek ik een betaalbare maar oh zo romantische plek voor je. Je wordt wakker van de luchtballon in je voortuin (!!!) Aan boord! Tijd voor jouw all you need is love moment in Zuid-Afrika. 

2

Nijlpaarden en krokodillen in St. Lucia
Via Umhlanga en Salt Rock gaat je familiereis verder. Zijn je kids fan van Freek Vonk? Dan is Umhlanga echt een echte must. Je kunt hier namelijk met haaienonderzoekers mee de zee op. Laat het mij weten als dit je wat lijkt. 

In St. Lucia maak je een bootsafari over het meer van St. Lucia met knorrende nijlpaarden en krokodillen in het water. Ga op eigen houtje op safari of huur een ranger in. 
Je spot hier de Big5 +1. De zwarte neushoorn is hier namelijk ook met een beetje mazzel te vinden. Dit is echt een hoogtepunt van je rondreis Zuid-Afrika met je gezin.

De snelste weg naar Kruger is via eSwatini (voorheen Swaziland). eSwatini is een heel ander Afrika. Je gaat terug in de tijd met bumpy roads en een beetje het ‘Groeten uit de rimboe’ gevoel (ken je het tv programma nog?). Hoe mooi is het als je kinderen hier een inkijkje krijgen in leven van de locals en een potje gaan voetballen met de kinderen in eSwatini?

3

Glamping op de Tuinroute
De Tuinroute is een breed begrip, want wat is nu eigenlijk die route? Die kan je helemaal invullen zoals je zelf wilt en ik help je daarbij. Afgestemd op wat jij leuk vindt. Zo wordt het echt jouw familiereis op maat naar Zuid-Afrika. 

Op meerdere plekken langs de Tuinroute heb ik comfortabele safaritenten gevonden. Glamping met het hele gezin! De tenten hebben vaak een hottub op de veranda die je zelf opstookt met hout. Ze staan altijd op werkende boerderijen. Zo steun je de gemeenschap! 
Elke tent heeft zijn eigen braai en bij de boer regel je een braaipakket. Zie je het voor je? Jij met je kinderen, met je braai op de veranda, onder de sterren. Koud wijntje erbij... Do I need to say more?

offerte aanvragen

JE familieREIS zuid-afrika DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

Dit zeggen mijn klanten:

volgende

vorige

Tanja Kortekaas | zuid-afrika

Onze eerste verre reisbestemming met zijn viertjes was Zuid-Afrika. Onze reis begon in Kaapstad en ging via een prachtige (kindvriendelijke) lodge, naar een knusse B&B in Hermanus en uiteindelijk naar een prachtig Engels landhuis (Ilse: “Dit is echt wat voor jullie”) in Stellenbosch. Onze jongste was maar 6 maanden.. Lees meer

Cornelieke Jagers | ZUID-AFRIKA

Het meest speciaal aan een reis boeken met Ilse, is dat ze jouw wensen koppelt aan haar eigen ervaringen. Zo heeft zij ons bijvoorbeeld aangeraden om vroeg in de ochtend op pad te gaan om stokstaartjes wakker te zien worden en op speciale plekken te overnachten zoals in de natuurparken. Lees meer

Karin | ZUID-AFRIKA, Alaska, Amerika, Noorwegen

Ilse weet precies waar je het over hebt. Je belt haar en terwijl je met haar aan de telefoon zit is ze gelijk al aan het tikken en worden er al vragen gesteld. Alles wat je vraagt kan ze regelen en ze blijft maar door tikken..Je zou haar het liefst méé op reis willen nemen 😊 Lees meer

Voorbeeldreis Zuid-Afrika

2 à 3 weken

Dit is een voorbeeldreis. Op de kaart zie je de hele route staan en ik licht hieronder wat hoogtepunten uit. Ter inspiratie, om je lekker warm te maken voor Zuid Afrika 😊 Ik maak alle reizen op maat, dus alles kan worden aangepast; accommodaties, route, duur van de reis. Alles!

De Tuinroute met kinderen

check ook de geheime tips

Voorbeeldreis twee – 2 à 3 weken

Dit is een rondreis door de Tuinroute. De route heet zo vanwege de mooie groene kustlijn (dus niet omdat er tuinen zijn 😉). Het is één van de populairste autoroutes ter wereld dankzij de spectaculaire uitzichten.

Er is zoveel te zien langs de Tuinroute. Met elkaar kijken we wat júllie leuk vinden en ik zorg ervoor dat dit terugkomt in je rondreis Zuid-Afrika. Ga je walvis spotten, op safari, wijnproeven of lekker naar het strand? 


Twee weken huurauto + vlucht + toffe slaapplekken kost +/- 1800 euro per persoon. 

Maar hé let op; dit kan alle kanten op die jij wilt. Langer weg, kleinere auto, buiten het hoogseizoen, een rechtstreekse vlucht, privé safari? Kan allemaal! Hierdoor wordt je reis goedkoper of duurder, deze prijs is om je een beetje een idee te geven. 


1

Koken in Kaapstad
Je begint de rondreis Zuid-Afrika in bruisend Kaapstad. Ik zou er wel een week door kunnen brengen. Bezoek indrukwekkend Robbeneiland, slenter langs de terrasjes bij V&A Waterfront of maak een foto bij het welbekende Kaap de Goede Hoop bord. En wist je dat je zelfs tussen de pinguïns kunt lopen, voor kinderen is dit te gek (en voor jou ook 😉). 

Als je wil kan ik een lesje Zuid Afrikaans koken voor je regelen. In de Bo-Kaap, de kleurrijkste wijk van de stad, ga je bij een Afrikaanse mama thuis achter de pannen staan. Ze kletst je de oren van het hoofd en zo leer je een beetje het echte Afrika kennen. Je krijgt de recepten mee, maar net als mijn moeders kippensoep smaakt het nooit hetzelfde als je het zelf maakt 😉

Je kunt in plaats van slapen in de stad ook slapen in Camps Bay. Een laidback buurtje aan het witte strand van Kaapstad. Ook lekker om je familiereis Zuid-Afrika hier te eindigen! 

2

Wijnen wijnen wijnen!
Als je naar Zuid-Afrika gaat kan en wil je er niet omheen. Wijn! Stellenbosch is de bekendste streek, maar ik kan je ook wat kleinere iets kneuterigere regio’s tippen. 
Je slaapt in een wijnhuis middenin de regio, zodat je nooit ver hoeft te rijden voor een proeverij. Eind van de dag (als de dagjesmensen weg zijn) krijg jij een picknickmand vol lekkers mee. Je loopt de wijnlanden in en ploft onder de mooiste boom. Of dat mooie plekje aan de beek. Zit je dan met je Zuid-Afrikaanse wijntje uit te kijken over de eindeloze velden. Proost!

Heb je altijd al eens op sterrenniveau willen eten? In Zuid Afrika kan dat. Voor een gewone prijs. Ik kan je een aantal restaurants uit eigen ervaring tippen en als je wilt help ik je met reserveren. Dat laatste is wel een must. 

Niet zo een wijnliefhebber? Laat het mij weten. Ik heb dan hele leuke andere tips voor je voor jóuw familiereis Zuid-Afrika. 

3

Op zoek naar de Big Five! 
Deze kleinschalige lodge ligt in een privéreservaat. Benieuwd wat de voordelen daarvan zijn? Daar vertel ik meer over onderaan de pagina. Klik hier
Ik heb deze lodge uitgekozen omdat hij voor gezinnen zo leuk is. Je slaapt in een safaritent en die tent  ademt gewoon Afrika. Sowieso spot je hier de Big Five. Maar wat deze plek uniek maakt is dat ze ook een opvangcentrum hebben voor cheeta’s. En een reptielencentrum (griezelig vind ik, maar dochter Sammie denkt daar anders over 😊)

Je kids zullen het hier nog lang over hebben. Ze hebben hier namelijk een apart kinderprogramma waarbij de kinderen op speurtocht gaan, kindersafari's maken, schilderen, noem maar op. Er is een speeltuin en een zwembad. En als de kleine rangers op bed liggen zitten jullie op je veranda te dineren. Een fijne afsluiter van je familiereis Zuid-Afrika. 

Privé reservaat of Kruger?

Ga je naar Zuid-Afrika dan denk je meteen aan het Krugerpark. Maar wist je dat de privéreservaten misschien nog wel interessanter zijn?

Kort gezegd zijn de voordelen van een privéreservaat dat je meer het echte Afrika gevoel hebt. De wegen zijn onverhard, je komt vrijwel geen andere toeristen tegen, het is wat kleiner waardoor je meer dieren ziet. En je accommodatie is niet omheind, waardoor de kans groot is dat er een olifant langs het zwembad loopt. No worries, gevaarlijk is het niet. Je krijgt duidelijke instructies, waardoor het op zo'n moment alleen een kwestie van genieten is. 

Zelf rijden mag (meestal) niet. Je gaat op safari in een open jeep van je lodge. Samen met een ervaren ranger én een spoorzoeker, die op een stoeltje voorop de motorkap zit. Succes gegarandeerd. Nog een voordeel van een lodge in een privereservaat is dat alle maaltijden en alle activiteiten bij de prijs inbegrepen zijn. 

Voordelen van het Kruger:
Autorijden is nergens zo ontspannen als in het Krugerpark. De hoofdwegen zijn lekker breed en geasfalteerd. Je mag overal stoppen voor foto’s (met je raam dicht). Omdat je het Krugerpark met je eigen auto mag ontdekken, kun je zelf je dagindeling en je route bepalen. Je hebt dus iets meer flexibiliteit, soms best fijn als je met kids reist. Als je naar Kruger gaat dan huur ik het liefst een wat hogere auto voor je. Dan mag je namelijk ook de geasfalteerde wegen af. Je kan ook met een ranger op pad in het Krugerpark en dat is een stuk goedkoper dan in een privepark. Stel je verwachting wel wat bij, want je zit eerder met 30 man in een stoere vrachtwagen dan met 9 in een kleine jeep. 

JE familieREIS zuid-afrika DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

offerte aanvragen

Mijn geheime Zuid-Afrika tips:

Wat je reis boeken bij De Reistoko anders maakt is dat ik de bestemmingen allemaal zelf (meerdere) keren heb bereisd. Ik weet dé slaapplekken te vinden, zo een plek dat als je aankomt je een vreugdedansje maakt, zo leuk is het! En dat hoeft niet overdreven luxe of te duur te zijn. Nee “gewoon” leuk, dat is het 😊 

Doordat ik het land zo goed ken kan ik je tippen waar je het beste een afslag kunt nemen voor een tof uitzicht of een kindvriendelijk restaurant. Het zijn de kleine dingetjes die het doen en jouw rondreis Zuid-Afrika met je gezin onvergetelijk maken. 

Slapen in een safaritent

Wie wil dat nou niet? Ik heb een kleinschalig parkje gevonden dat helemaal op palen is gebouwd. Verscholen in de boomtoppen vind je jouw hut. Alle hutten zijn verbonden met loopbruggetjes (alles is goed afgeschermd dus ook met de allerkleinste avonturiers is het goed toeven). Soms groeit er zelfs een boom dwars door je slaapkamer heen! En ik beloof je bij deze, het uitzicht is om te zoenen. 
's Morgens met een kopje koffie op je balkon is de kans groot dat er wat giraffen langs scharrelen. 
Door de centrale ligging kan je heel veel dagtochten maken. Dagje Krugerpark of Panorama Route of een ochtend naar Moholoholo opvang Centrum en dan aan de einde van de middag met een koud biertje genieten van de zonsondergang. This is Africa!

Met de tuktuk door Soweto

De meeste mensen gaan fietsen door Soweto. En dat kan ook hoor – we blijven fietsende Hollanders hè – maar ik vind het leuk om het soms een beetje anders te doen. Met de tuktuk door Soweto dus. Ook fijn als je met kleine kids reist, dat scheelt je veel getrap 😉 Soweto is de bekendste township van Zuid-Afrika met (voormalige) inwoners zoals Nelson Mandela en Desmond Tutu. Je gids woont zelf in Soweto en neemt je mee zijn wijk in. Proef de townshippopcorn amaKipkip en maak een stop in een shebeen (lokale bar) voor een koud biertje en een vers sapje voor je kids. Net als met de fietstocht leer je over de geschiedenis van Soweto tijdens de apartheid en hoe het er tegenwoordig gaat. Best een educatief uitstapje dus 😉

Mabobeng: Van no-go-zone naar hipste wijk van Johannesburg!

Deze wijk ademt creativiteit. Oude gebouwen zijn nieuw leven ingeblazen door gave muurschilderingen. Een plek waar locals en toeristen elkaar ontmoeten. Je kan de wijk zelf ontdekken, maar je kan ook mee met iemand die in deze wijk is opgegroeid. Hij vertelt over zijn dagelijkse leven en hoe Maboneng deze transformatie heeft gerealiseerd. Heel inspirerend kan ik je vertellen! 

ECHT Afrikaans eten in Graskop

Op de R532 onderweg naar Bourke’s Luck kom je een restaurant tegen dat helemaal verscholen ligt achter het groen. Over de onverharde weg hobbel je naar dit verborgen pareltje. Onder de bomen en aan de kabbelende rivier wordt je eten klaargemaakt op open vuur. Elektriciteit hebben ze niet, dus er wordt gekookt op de traditionele manier: op een braai. Zorg ervoor dat je genoeg contant mee heb (je kunt er niet pinnen). 

De lekkerste oesters ever eet je niet in Knysna (huh?)

Knysna staat bekend om de oesters. Maar van een bewoner kreeg ik dé tip waar alle Afrikanen zelf hun oesters eten. Sla Knysna over en stop bij het eettentje langs de snelweg vlakbij Wilderness. Oysters R Us, heet het. De lekkerste oesters die ik ooit heb gegeten! 

Goedkope helikoptervlucht in Kaapstad

Vliegen in een helikopter is duur. Nou, niet in Kaapstad! Heb je altijd al eens een helikoptervlucht willen maken? Doe het dan in Kaapstad, want dat kan al vanaf 100 euro per persoon. Dan zie je pas hoe groot het WK stadion is en hoe indrukwekkend de Tafelberg. Eerlijk…het blijft natuurlijk geld, maar het is lang niet zo duur als ergens anders op de wereld. 

Sardientjes, dolfijnen en walvissen in Umhlanga

In juni en juli vindt in deze omgeving de migratie plaats van sardientjes, de zogenaamde sardine run. En die sardientjes trekken weer veel bezoek van de dolfijnen. En die dolfijnen trekken weer walvissen. Je spot ze allemaal in deze maanden. Je kids vinden dit vast geweldig! Een must see tijdens onze zomervakantie. 

Met de zijspan door Kaapstad

Ga met een zijspan op pad en ontdek de Kaap eens niet vanuit je huurauto. Haren in de wind (klinkt wel leuk, maar in feite heb je gewoon een helm op 😊) en de genietmodus aan. Vanuit je zijspan heb je de mooiste uitzichten en natuurlijk stop je regelmatig voor een fotootje. Reken maar dat je veel bekijks trekt en dat je einde van de dag een lamme arm van het zwaaien hebt. 

vraag offerte aan

Een familiereis 
Zuid-Afrika?