Sri Lanka met kinderen

Sri Lanka reizen op maat

 THEEVELDEN, TEMPELS, WILDLIFE EN TROPISCHE STRANDEN. SRI LANKA HEEFT HET ALLEMAAL.

Waar vind je een heerlijke Aziatische mix op slechts één eiland? Nou, op Sri Lanka dus. Het lijkt hier wel Azië in het klein. Te gek voor jullie én de kinderen. Rennen ze de ene dag over een bountystrand, spotten ze de andere dag een olifant en gaan jullie ziplinen over de groenste theeveldent. Hou je als gezin van afwisseling en een fijne combinatie tussen actief en ontspanning? Dan is Sri Lanka jullie land voor een onvergetelijke reis. Die van ons trouwens ook. Zo fijn is het om veel te beleven en tussen al die actie door even lekker weg te dromen op een tropisch strand. Reizen door Sri Lanka doe je in een auto mét chauffeur. Heerlijk om gereden te worden en niet zelf op te hoeven letten in het soms best chaotische verkeer. Je chauffeur weet de weg en brengt je naar de leukste plekjes. Dat is pas zorgeloos op reis in Sri Lanka;-) 

Sri Lanka; Azië in het klein

Een auto met chauffeur is verreweg de meest comfortabele manier om te reizen in Sri Lanka. Een rondreis met kinderen kan soms best een uitdaging zijn. Je kent het wel; ‘ik ben moe, heb trek, moet weer plassen’. Een beetje flexibiliteit is dan ook geen overbodige luxe. Je chauffeur denkt met je mee, stopt waar jij wil en vermaakt de kinderen met leuke spelletjes onderweg. Daarnaast kent hij de weg op zijn duimpje, brengt hij je veilig van A naar B en deelt hij maar al te graag al zijn kennis met je. Ook niet onbelangrijk is het weer tijdens je reis. Waar het wanneer regent, dat weet ik toevallig dus zie mij maar als de Piet Paulusma voor jouw trip ;-) In de voorbeeldreizen hieronder geef ik alvast een voorzetje in de vorm van een winter- en een zomerreis in Sri Lanka. 

Reizen met chauffeur in Sri Lanka én in het beste seizoen

Voorbeeldreis Sri Lanka

Dit is een voorbeeld, gewoon een ideetje, even lekker wegdromen. ALLES is mogelijk bij De Reistoko; je Sri Lanka reis wordt echt op maat gemaakt. Ik ken het land als mijn broekzak, weet de leukste plekjes voor jullie en de kinderen te vinden, welke leuke activiteiten je niet mag missen, maar ook wat je gerust over kan slaan. 

De Reistoko is anders. 

check de geheime tips

1

Voorbeeldreis 1 winterreis (nov t/m mrt)
Actie, avontuur en wildlife in Sri Lanka

Een route die perfect is in de wintermaanden, grofweg van november tot april. Een rondreis in Sri Lanka vol actie, waarbij je soms ook buiten de gebaande paden gaat met genoeg tijd voor de kinderen om rond te rennen en nieuwe dingen te ontdekken. De Reistoko maakt het net even anders dan anders met een treinreis vanuit Galle die de meeste reizigers niet maken en geheime tips voor dat ene tentje waar je de lekkerste curry ‘ever’ eet. Slapen doe je op de meest gave plekken: met uitzicht vanuit je hangmat op eindeloze bergen of in een basic huisje direct aan de rivier.

1

Op safari in Wilpattu National Park
Daar ga je, op naar het noorden van Sri Lanka! De afgelopen dagen heb je al genoten van de eerste zonnestralen en gedronken uit een kokosnoot aan het strand van Negombo. Niet echt een ‘lig-strand’ trouwens; meer eentje met locals die zich vermaken met een potje beachvolleybal. Je chauffeur brengt je soepeltjes naar je volgende bestemming. Zo fijn want hij kent de weg, is gewend aan het drukke verkeer en (niet onbelangrijk) kan lezen wat er op de borden staat. Tijd genoeg dus voor een spelletje ‘ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet’!

Wilpattu National Park is synoniem voor meren, moerassen en dichte jungle en nog beter: een relatief onontdekt natuurpark. Kids: maak je klaar voor je eerste safari; wandelschoenen aan en gaan, op zoek naar olifanten, luipaarden en meer!

2

Adrenaline-alert: klimmen en raften
Als je na een mooie rit door het binnenland van Sri Lanka aan komt rijden, lijkt de Leeuwenrots van Sigiriya zomaar uit het niets tevoorschijn te komen. Een veel bezochte highlight in Sri Lanka? Ja zeker. Wil je dat missen? Zeker niet! Tijd voor een kleine competitie (en de nodige afleiding onderweg naar boven ;) Wie schiet het ‘perfecte plaatje?’ Ik liep vroeg in de ochtend naar de top, dan is het nog niet zo warm en minder druk. En dan die 1200 treden omhoog! Best pittig maar het uitzicht meer dan waard als je het mij vraagt. En die kids? Die huppelen met hun mobieltje gewoon vrolijk voor je uit naar boven.

Next stop: Kitulgala, een walhalla voor de kleine dare-devils onder ons. Ik vertel je er meer over in mijn geheime tips!

3

Theevelden bij Ella en wildlife spotten in Yala National Park
Stel je een film van National Geografic voor. Het speelt zich af in een heuvelachtig gebied vol theeplantages in vijftig tinten groen. Een vrolijk gekleurde trein slingert er dwars doorheen. Het piept, het kraakt en het uitzicht is prachtig. De treinreis naar Ella is precies dat maar dan nóg iets mooier als in de film. Voor sommigen is het, al hangend uit een rijdende trein, dé ‘Insta-picture-perfect place’. Misschien geen goed idee maar wel leuk; hou je kinderen maar goed vast!

Iets verder zuidelijk, in Yala National Park, ga je nog een keer op safari. Dit keer in een open safari-auto met gids. Hij kent het park op zijn duimpje, herkent het gedrag van de dieren en weet dus waar hij ze kan vinden. Grote kans dat je olifanten en luipaarden spot, dus hou je camera maar vast in de aanslag.

3 weken toffe slaapplekken + transfers (chauffeur etc) + excursies kost +/- 2400 euro per persoon. 

Maar hé let op; dit kan alle kanten op die jij wilt. korter weg, goedkopere slaapplekken, buiten het hoogseizoen, met of zonder excursies? Kan allemaal! Hierdoor wordt je reis goedkoper of duurder, deze prijs is om je een beetje een idee te geven. 


4

Cultuur snuiven in Galle en met de boemel terug naar Colombo
Natuur, actie en wildlife, check! Nu is het tijd om cultuur op te snuiven en laat historisch stadje Galle hiervoor nou dé perfecte plek zijn. Na Galle zit je rondreis door Sri lanka er helaas bijna op. Maar niet voordat je een ‘echte’ Sri Lankaanse treinreis hebt gemaakt. En met ‘echt’ bedoel ik dat je hier met praktisch alleen locals reist. De trein van Galle terug naar Colombo slingert dwars door de woonwijken waarbij je letterlijk een kijkje neemt in de keuken van de lokale bevolking. Mensen en dieren lopen hier gewoon over het spoor alsof het de stoep is; gelukkig dat het maar een boemeltreintje is. Als de trein over het spoor vlak langs zee tuft, voel je de zeespetters bijna tegen je wangen. Sluit je ogen, snuif de zilte zeelucht op en geniet nog even van het betoverende Sri Lanka. 

offerte aanvragen

JE familieREIS sri lanka DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

Voorbeeldreis sri lanka

Dit is een voorbeeld, gewoon een ideetje, even lekker wegdromen. ALLES is mogelijk bij De Reistoko; je Sri Lanka reis wordt echt op maat gemaakt. Ik ken het land als mijn broekzak, weet de leukste plekjes voor jullie en de kinderen te vinden, welke leuke activiteiten je niet mag missen, maar ook wat je gerust over kan slaan. 

Alles kan bij De Reistoko

check de geheime tips

Voorbeeldreis 2 - 
 Sri Lanka; de ideale combinatie tussen actief en strand

Deze rondreis door Sri Lanka leent zich perfect voor een actieve vakantie gecombineerd met de tropische stranden van de oostkust. Reis je in de zomer (ca. maart tot oktober) dan is deze route ideaal. Het heeft alle ingrediënten voor een onvergetelijke reis door Sri Lanka; natuur en cultuur, actief en strand. Slapen doe je op de meest unieke plekjes, sfeervol, kleinschalig, bij het strand of in de bergen. De Reistoko maakt jouw reis net een beetje anders door met je mee te denken, leuke activiteiten voor de kids erin te passen en je volledig te ontzorgen. Zo wordt het een reis door Sri Lanka gevuld met toffe dingen voor jullie allemaal.

1

Zon, zee en verse vis in Negombo
Kom even bij van je reis naar Sri Lanka, neem een plons in het zwembad of ren met elkaar op blote voetjes door het warme zand. Wat je hier zeker niet mag missen is de lokale vismarkt, één van de grootste van Sri Lanka. “Kijk die nou mam!” Ze weten niet wat ze zien als ze door een paar grote glazige ogen worden aangestaard. De vis is die nacht vers gevangen, wordt schoongemaakt en verhandeld. Een mooi inkijkje in het leven van de locals en natuurlijk dé plek om wat lekkers te proeven. 

2

Op naar Ella: de treinreis van je leven
Koffers in de bak, gordels vast, het kinderzitje heb ik vooraf al voor je geregeld. Daar ga je! Je chauffeur brengt je soepeltjes naar je volgende bestemming. Zo fijn, want zelf moeten rijden in het soms best chaotische verkeer met onleesbare verkeersborden langs de weg is niet altijd even relaxt. En het openbaar vervoer brengt je nou eenmaal niet overal waar je wil. Zo heb jij alle tijd voor de kinderen of om achterover te leunen en te genieten van het uitzicht. Heerlijk toch?!
Aangekomen bij het treinstation van Nuwara Eliya is ook daar je chauffeur goud waard. Zodra de trein voor het perron piepend tot stilstand komt, springt hij in de wagon op zoek naar het voor jou beste plekje; aan de goede kant (lees: met het mooiste uitzicht) en een raam wat open kan.
De treinreis naar Ella is als een film van National Geografic met groener dan groene heuvels, versierd met theeplantages en eindeloze vergezichten. Voor sommigen is het, al hangend uit een rijdende trein, dé ‘Insta-picture-perfect-place’. Beetje link is het wel maar ook wel tof. Hou je wel de kinderen goed vast?


3

Tempels, boeddhabeelden en olifanten
Je reist verder, dwars door het prachtige binnenland van Sri Lanka naar Polonnaruwa. ‘Stop! Sluit je ogen, we gaan terug in de tijd!” Het is bijna 1000 jaar geleden; je staat midden in een stad vol tempels, stoepa’s en gigantische boeddhabeelden. Hier, in een van de oudste koningssteden van Sri Lanka vind je de mooiste ruïnes van dit land.
Persoonlijk vind ik het geweldig dat Sri Lanka op een relatief kleine afstand zoveel afwisseling heeft. Want hop! op nog geen uur rijden, ligt Minneriya; dé plek voor een safari. Stond je gister nog tussen de tempels, staat er nu een kudde Aziatische olifanten voor je neus. ‘Ah kijk nou, dat kleintje daar”. Hele olifantenfamilies komen hier samen om te drinken en badderen bij een van de vele drinkplaatsen.


Toffe slaapplekken + transfers (chauffeur etc) + excursies kost +/- 2430 euro per persoon. 

Maar hé let op; dit kan alle kanten op die jij wilt. Langer weg, andere route, buiten het hoogseizoen, een extra bijzondere slaapplek? Kan allemaal! Hierdoor wordt je reis goedkoper of duurder, deze prijs is om je een beetje een idee te geven. 


4

Strand; snorkelen, duiken of surfen. Wat gaat het worden?
Het is nu niet ver meer naar de oostkust van Sri Lanka. Kies zelf maar waar je wilt naartoe wilt. Wordt het Nilaveli om te snorkelen bij Pigeon Island, ga je met de wat oudere kinderen duiken bij Pasikudah of surfen in Arugam Bay? Die laatste ademt overigens wel het ultieme relaxte sfeertje uit. Vraag in het restaurant van Hideaway Beach (wat een tip op zich is) naar een goede surfleraar. Zij kennen de leukste en de beste, voor elk niveau. Met je board op het dak van een tuktuk tuf je zo naar het strand. Dat alleen al is een cool gezicht. En dan: Hoppa! op jacht naar je eerste ‘wave’.


Via de Leeuwenrots en binnenlanden terug naar Negombo
Je wisselt de zilte zeelucht in voor de groene binnenlanden van dit veelzijdige land. Aangekomen in Sigiriya kijk je verwachtingsvol uit het raampje. Je knippert twee keer met je ogen en ineens staat daar de Leeuwenrots; trots, imposant en oh zo indrukwekkend. Eerlijk is eerlijk; je bent hier echt niet de eerste toerist en zal ook niet de laatste zijn. Maar wil je het missen? Zeker niet! Een pittig stappie omhoog maar het zal je verbazen hoe snel die kids boven zijn. Wie maakt de mooiste foto? Laat alles nog maar even op je inwerken voordat je terug reist naar Negombo. Je rondreis door Sri Lanka zit er bijna op maar het land, de mensen en prachtige dingen die je gezien hebt zitten voor altijd in je hart.

5

JE familieREIS sri lanka DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

offerte aanvragen

Mijn geheime tips:

Wat je reis boeken bij De Reistoko anders maakt is dat ik de bestemmingen allemaal zelf (meerdere) keren heb bereisd. Ik weet dé slaapplekken te vinden, zo een plek dat als je aankomt je een vreugdedansje maakt, zo leuk is het! En dat hoeft niet overdreven luxe of te duur te zijn. Nee “gewoon” leuk, dat is het 😊 

Doordat ik het land zo goed ken kan ik je tippen waar je het beste een afslag kunt nemen voor een tof uitzicht of een kindvriendelijk restaurant. Het zijn de kleine dingetjes die het doen en jouw rondreis met je gezin in Sri Lanka onvergetelijk maken.

Jouw chauffeur is GOUD waard!

Je gids, informatiebron, chauffeur, vraagbaak en meer. Hij ontzorgt je tijdens je reis in Sri Lanka. Terwijl jij om je heen kijkt, alle tijd hebt voor je kinderen en niet na hoeft te denken hoe je van A naar B komt, denkt hij met je mee. Een extra plasstop, lunchbreak of de kinderen gewoon even lekker rond laten rennen. Zeg maar wat je wil! Onderweg vindt hij een markt en neemt de kinderen mee langs kramen met kleurrijke groenten en vissen met grote ogen. Hij laat ze deze lokale Appie ontdekken, proeven en raden wat voor fruit het is. Nog even en ze lusten alles ;-)

Ella; een slaapplek waar alles klopt 

In Ella regel ik de meest toffe en kindvriendelijke slaapplek voor je; op loopafstand van het centrum, mét zwembad en (in welke kamer je ook zit) uitzicht op de bergen. Alles klopt aan deze plek! Leun achterover met een drankje op het terras terwijl de kinderen zich vermaken in de speelhoek of zandbak. Volg een yogales, ontspan en neem de tijd voor de lekkerste massage ooit. Opgeladen en wel beklim je voor zonsopgang Little Adams Peak zodat je de rest van de toeristen voor bent. De wandeling is ook voor de kleintjes goed te doen. Tijd en energie over? Hike naar Ella’s Gap of ga ziplinen over de theevelden.

Treinen met de kids, ja doen!

Een treinreis met de kids is een beleving op zich. Voordat we die boeken, denk ik goed met je mee want welke klasse past bij jou en je gezin? Blijven de kinderen lekker bij je zitten of hobbelen ze de hele trein door? In dat laatste geval is het wel handig als niet alle ramen en deuren open zijn. 1e, 2e of 3e klasse, ik zorg ervoor dat je op de juiste plek terecht komt. 

Ziplinen over de theevelden

Helm op, riemen vast; daar ga je! Ziplinen bij Ella is het ultieme familieuitje. Best een beetje spannend maar oh zo leuk. Hop! Ineens zoef je over de theevelden. Bij het eindpunt een dikke ‘high five’. We hebben het met elkaar gedaan! Fijne is dat je het niet vooraf hoeft te reserveren. Geef het even aan bij je chauffeur. Hij regelt het voor je en brengt je naar het startpunt halverwege Adam’s Peak.Te gast bij de locals

Persoonlijk is dit een van mijn favorieten! Ik hou er namelijk enorm van de mensen, hun gewoontes en cultuur echt te leren kennen. De Nederlandse eigenaar van deze organisatie matcht je (aan de hand van info over jouw gezin) met een lokaal gastgezin. Een middag en avond maak je echt deel uit van de familie, help je met koken en ontdek je hoe hun leven hier is. Een ervaring vol waardevolle contacten en zeker eentje om nooit te vergeten. 

Voor de dare-devils onder ons: raften in Kitulgala

Niet bang voor een beetje water en in voor wat avontuur? Stoere pubers, dare-devils vanaf een jaar of 10 of kleinere avonturiers met een zwemdiploma? Deze is voor jullie want je gaat raften! Een goede instructie, zwemvest aan en ‘off you go’! Met een ervaren gids vaar je dwars door de jungle, langs kleine huisjes terwijl kleurrijke vogels vlak over het water scheren. “Paddle right, right, left, go down!” Luister maar naar je gids, dan komt het goed. Of je een nat pak haalt vandaag? Reken maar van yes! Als afsluiter van deze actieve dag geniet je van een lekker drankje aan de oever van de rivier. Had ik al gezegd dat dit ook meteen de plek is waar je overnacht? Oh enne, er is geen wifi dus gezellig kletsen is verplicht ;-) Je accommodatie is basic maar die heerlijke rijsttafel maakt de eenvoud meer dan goed. Niet echt voor de luxe paarden onder ons maar wel dé ultieme jungle-ervaring met de rivier als achtergrondmuziek (of ‘geluidsoverlast’; het is maar hoe je het bekijkt ;-)). 

vraag offerte aan

Een familiereis  Sri Lanka?