Suriname

reizen naar suriname

Suriname! Als ik eraan denk begin ik al een beetje te swingen. 

Wat een land is Suriname! Het heeft naar mijn idee alles; geschiedenis, tropisch jungle paradijs, vrolijke mensen. Een land waar je nog echte avonturen beleeft. Hier vind je (nog) geen massa’s toeristen. Suriname is heel geschikt om met je (kleine) kinderen te bereizen. De afstanden zijn behapbaar en contact is er zo gelegd want de Surinaamse kindjes spreken ook Nederlands. Kids vinden niets mooier dan ravotten en beestjes zoeken in de jungle. En het tijdsverschil is maar 4 uur! Het is dus niet voor niets een populaire bestemming voor een rondreis met je gezin. 

Reizen naar Suriname met kinderen

Suriname bestaat voor een overgroot deel uit tropisch regenwoud en de infrastructuur is op zijn zachtst gezegd niet best. Je verplaats je met een auto met chauffeur. Of je suist over de rivier in zo een smalle houten kano. Reizen met je gezin is soms ook hard werken, toch? Ik zorg daarom dat je bagage nagebracht wordt en dat er een auto klaarstaat als je uit die leuke kano stapt. Ik puzzel je familiereis voor je in elkaar en ken de leukste plekjes. Hierdoor hoef je eenmaal in Suriname alleen nog maar je avontuur te beleven. Dit doe ik samen met Suzette, mijn partner in Suriname, die elke uithoek van Suriname kent. 

Tropisch Regenwoud

Voorbeeldreis Suriname

2 à 3 weken

Dit is een voorbeeld, gewoon een ideetje, even lekker wegdromen. Je reis wordt echt op maat gemaakt. Op de kaart zie je de hele Suriname route staan en ik licht hieronder wat hoogtepunten uit. Is slapen in een hangmat niets voor jullie? Of twijfel je of die kano wat is voor je peuter? Geen probleem, dan regel ik iets wat wel bij jou past. 

De Reistoko is anders. 

check de geheime tips

Voorbeeldreis 1 – 2 à 3 weken

Tijdens deze familiereis combineer je de must see’s van Suriname met een aantal geheime plekjes. Zo slaap je op een plantage. Maar niet waar alle grote bussen toeristen stoppen, juist bij de buren. Iets wat je net even moet weten. En ik weet het ☺ 

1

Starten in de relaxmodus
Normaal beginnen de meeste familiereizen in Paramaribo. Ik ga het net even anders doen. Bij aankomst lekker in de relaxmodus op een tropische plek aan de weidse Saramacca rivier. Daar kunnen jullie perfect wennen aan de warmte en echt even ‘landen.’ Wel zo fijn voor je kinderen (en voor jou ook  😉). En wat is er fijner om na een lange vlucht de volgende ochtend vroeg wakker te worden door de fluitende vogels. En een duik in het zwembad of course. 

Door het kleine tijdsverschil spring je meteen je bed uit. Met een bak koffie zit je even later op een bootje om bij zonsopgang de tropische wereld te zien ontwaken! Juist om deze tijd zijn de vogels druk bezig hun kostje bij elkaar te scharrelen. De kinderen verbazen zich over de kleurrijke vogels en de brutale aapjes terwijl jij je bakkie koffie leegslurpt. Het lijkt wel vakantie!  

En dan heb ik heb ik je nog niet verteld over Kenneth. Hij tovert tijdens je verblijf de heerlijkste maaltijden voor je op tafel! Zijn jouw kinderen moeilijke eters (I feel you) dan bakt hij een pannenkoekje voor ze. Ooit werkte hij als chef bij het bekende hotel Torarica in de stad, maar hij is nu helemaal op zijn plek op het ‘platteland’ van Suriname. Dit is wat je noemt een warm welkom in Suriname. 


2

Zeekoeien en reuzenotters
Na een heerlijke paar dagen acclimatiseren is de tijd aangebroken voor een avontuur op de Maratakka rivier. Dit is zo’n bijzonder plekje dat ik liever niet aan teveel mensen prijsgeef. Het kampje is verre van luxe te noemen. Geen wifi (sorry pubers en tieners, maar dit vinden pap en mam wel even heel chill). Je gaat hierheen voor de sterrenhemel en de tijd met elkaar. En de vele vuurvliegjes zorgen voor nog meer magie als je ’s avonds op de steiger zit. 

Met een beetje mazzel word je hier getrakteerd op ronddobberende reuzenotters. Of zelfs een zeekoe die regelmatig zijn spekkige rug komt showen in de rivier. De wandeling in het enorme bamboebos vergeet ik nooit meer. Wij spotten neusbeertjes, weet ik het hoeveel apen, groepjes blauw-gele ara's. Ogen te kort hadden we! Een rugdrager voor je kleine kids is hier wel een must. 

Het kampje is door de kleinschaligheid nooit toegankelijk voor grote reisgezelschappen. De mensen uit het dorp kennen het gebied op hun duimpje en zullen je aan de hand nemen. Je wilde Suriname toch echt leren kennen? Nou...voila :) 

3

Paramaribo
Dan reis je naar Paramaribo! Slenter op de markt en gun jezelf de tijd aan de Waterkant om je in het echte dagelijkse leven van Suriname te dompelen. Je kinderen even spelen en jullie verlekkeren je bij al die eetstallen. In de eenvoudige eetstandjes worden verse bami, saoto soepen en andere lekkernijen klaargemaakt. 

Het sfeervolle onderkomen net buiten het echte drukke centrum is een walhalla van rust na zo’n enerverende dag. Ik boek een comfortabele suite in een hout koloniaal huis voor een op en top Surinaamse ervaring. Achter in de tuin kan je relaxen tussen de tropische begroeiing en de hitte van de stad in het zwembad achterlaten. Iets lekkerders voor je kinderen is er niet na een dag door de stad banjeren; een frisse duik en jij met een koel Parbo biertje in je hand aan de rand! Dat rijmt :)

4

Fietsen door het plantage verleden
Op de fiets in de tropen is best een uitdaging want het kan flink heet zijn! Daarom doe je het op zijn Surinaams…ruuuuustig fietsend😊 De kindjes highfiven je als je langsfietst en als je vroeg bent kan je verse mango’s, ananas of passievruchten kopen bij de stalletjes langs de weg. Mmmmm verser dan dit krijg je het niet. 

De meeste toeristen zullen na de oversteek van de Commewijne rivier kiezen voor een verblijf op het Plantage resort Frederiksdorp (klinkt massaal en dat is het ook), maar wij gaan liever letterlijk linksaf richting Mariënbosch. Daar zit je op de veranda van het historische plantagehuis met maximaal tien gasten. Iedereen schuift aan de lange tafel in de historische woning en eet wat de pot schaft. 

Soms is het gezellig druk. Niet met toeristen hoor… Nee met vissers die even langswippen voor ze vertrekken richting hun visstek. Snap je waarom ik liever voor dit kleine plekje kies? Dit is waar je het echte Suriname beleeft! 

3 weken vlucht + toffe slaapplekken + chauffeur + excursies kost +/- 1500 euro per persoon. 

Maar hé let op; dit kan alle kanten op die jij wilt. Langer weg, buiten het hoogseizoen, een rechtstreekse vlucht? Kan allemaal! Hierdoor wordt je reis goedkoper of duurder, deze prijs is om je een beetje een idee te geven. 


offerte aanvragen

JE familieREIS SURINAME DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

Dit zeggen mijn klanten:

volgende

vorige

Sylvia Walther | Suriname

En dan Knini Paati: supermooie en bijzonder vooral de expeditie de jungle in. Niet te geloven: alles wassen in dezelfde rivier: De kip, de vis, de afwas en jezelf. En dan slapen in de hangmat: met zeven personen heel dicht op elkaar en dan val je zelfs ook nog in slaap. Hoe bijzonder is dat allemaal! Een belevenis! Lees meer

Herman Mandemakers | suriname

Al meer dan 40 jaar organiseren we zelf onze vakanties. Deze reis hebben we bewust laten verzorgen door Ilse die ons door vrienden was aanbevolen. We hadden het als ‘verstokte zelfdoeners’ beslist niet beter kunnen regelen. De trip van natuurkenner Erick Gummels en het verblijf in de voormalige plantage vormden enk.. Lees meer

Anja en Dennis | Suriname en Curaçao met gezin

We denken met enorm veel plezier terug aan deze meer dan geweldige reis. De zoetwaterdolfijnen, de jungle tour naar Santigron, het Brokopondomeer, de natuur van Brownsberg, de gidsen die heerlijk voor je koken, de lange jungletour naar Dan Pati, varen per korjaal.. Lees verder

Voorbeeldreis Suriname

2 à 3 weken

Dit is een voorbeeldreis. Op de kaart zie je de hele route staan en ik licht hieronder wat hoogtepunten uit. Ter inspiratie, om je een beetje in the mood te brengen voor Suriname 😊 Ik pas je familiereis aan op jouw wensen, helemaal op maat dus. 

Je Suriname reis met je gezin eindigen (of beginnen) op Curaçao is echt de kers op de taart. Eerlijk is eerlijk: het kost je een dag aan de reis ernaartoe. Ik schat het op een meerprijs van ongeveer 400 euro p.p. wanneer je Suriname combineert met Curaçao.  

Suriname & Curaçao combineren

check de geheime tips

Voorbeeldreis 2 – 2 à 3 weken

Suriname combineren met Curaçao, het kan! Ook ga je de diehard jungle in en krijgt het fenomeen ‘houten kont’ een heel andere betekenis ☺

1

Tempo Doeloe in Suriname
Huh, we hadden toch een reis geboekt naar Suriname?! Het lijkt wel alsof we op Indonesisch Java zijn aangekomen! Dit zal vast je eerste reactie zijn! Hier in het Commewijne district lijkt het alsof de tijd stilstaat. Woninkjes met kleurige en keurig aangeharkte tuintjes, een paar loslopende kippen en honden. Kinderen rennen op blote voeten in het warme zand. Wanneer de zon op zijn hoogst staat, is het op straat uitgestorven. Onder het huis of tussen de bomen wiegen de hangmatten en komen de mensen bij elkaar om ‘tori’ te praten. Wat er nu zo aantrekkelijk is aan deze omgeving, daar zijn de meningen over verdeeld. 

Ik vind hier een unieke sfeer terug uit het Java van vroeger. In de kampong op de oude plantagegronden komt de geur van vers gemaakte pindasambal en gebakken bananenchips je tegemoet. De lieve bewoners zijn altijd in voor een praatje en je mag overal rustig rondkijken. Dit wordt je eerste kennismaking met Suriname. Een onvergetelijke ervaring voor jou en de kids!

Lekker rustig aan doen tijdens de eerste dagen op een super locatie aan de Suriname rivier. Wegdoezelen in een van de hangmatten in de tuin of spring op de fiets om de omgeving te verkennen. De rondscharrelende kippetjes zorgen voor verse eitjes bij het ontbijt en je kunt je schandalig laten verwennen door Jenny, ze kookt de sterren van de hemel. In de achtertuin is een heus natuurpark te vinden waar je de mooiste vogels en aapjes tegenkomt. Zijn je kids ook echte dierenvrienden? Dan zullen ze deze plek geweldig vinden!

2

Houten kont
Oké nu wordt het tijd voor het echte avontuur. Ik stuur je op pad richting het ‘bos.’ Zo noemen de mensen in Suriname de ondoordringbare jungle zelf. Zes dagen onafgebroken genieten van prachtige natuur. Je reist met het enige vervoermiddel wat er in de Surinaamse jungle wordt gebruikt: de korjaal . Dit is eigenlijk een uitgeholde boomstam met een buitenboordmotor. De indrukwekkende stroomversnellingen en de duizenden kleuren groen van het oerwoud zullen voor altijd in je geheugen gegrift blijven staan. En zie je daar nou een krokodil? Dit is dus een must voor alle Freek Vonks 'in de dop'. 

Tijdens dit avontuur zal je gegarandeerd kennis maken met de zogenaamde houten kont. Na uren op een plankje in zo’n uitgeholde boomstam kan je bilpartij nog wel eens gaan protesteren😊 Als je aankomt op je eerste slaapplek is die houten kont snel vergeten. Een toverachtig eiland midden in de rivier. Omringd door stroomversnellingen waar je kunt relaxen op een van de stenen in het water met een koel drankje in je hand.

3

In de boomhut op Curaçao
Na al die jungle avonturen heb je vast behoefte aan een andere kleur dan groen. Je Suriname reis afsluiten op Curaçao!

Natuurlijk is er genoeg te kiezen als het gaat om hotels op Curaçao. Maar ik weet zeker dat niet veel mensen kunnen zeggen dat ze in een boomhut hebben geslapen tijdens hun vakantie op Curaçao! Heb je last van hoogtevrees of zie je zo’n boomhut echt niet zitten, geen nood er zijn ook andere leuke huisjes met rieten daken en sommige zelfs met buitendouche op de vaste grond. Na een dagje chillen op het strand kan je hier in de tuin neerploffen bij het zwembad en ondertussen je verse vis - die je bij de vissers op het strand kocht - op de barbecue roosteren. Elke ochtend begin je hier met een vers bereid verrassingsontbijt met zoveel mogelijk lokale producten en vers fruit uit de tuin.

PS. Wil je liever naar het meer ‘doorsnee’ Curaçao? Kan ook hoor, laat het mij vooral weten 😊

3 weken combi Curacao/Suriname: vluchten + slaapplekken, chauffeur, excursies kost +/- 1700 euro per persoon. 

Maar hé let op; dit kan alle kanten op die jij wilt. Langer weg, buiten het hoogseizoen, een rechtstreekse vlucht? Kan allemaal! Hierdoor wordt je reis goedkoper of duurder, deze prijs is om je een beetje een idee te geven. 


JE familieREIS SURINAME DOOR MIJ LATEN PLANNEN? VRAAG EEN OFFERTE AAN

offerte aanvragen

Mijn geheime tips:

Wat je reis boeken bij De Reistoko anders maakt is dat ik de bestemmingen allemaal zelf (meerdere) keren heb bereisd. Ik weet dé slaapplekken te vinden, zo een plek dat als je aankomt je een vreugdedansje maakt, zo leuk is het! En dat hoeft niet overdreven luxe of te duur te zijn. Nee “gewoon” leuk, dat is het 😊 

Doordat ik het land zo goed ken kan ik je tippen waar je het beste een afslag kunt nemen voor een tof uitzicht of een kindvriendelijk restaurant. Het zijn de kleine dingetjes die het doen en jouw rondreis Suriname met kinderen onvergetelijk maken.

Te gast in het jungledorp

In de meeste Suriname reizen wordt een bezoek aan het bewoonde gebied in de jungle opgenomen. Omdat dit absoluut de moeite waard is, heb ik een bijzonder plekje voor je gevonden waar je te gast bent in het dorp.
Resorts liggen meestal op een eilandje buiten de dorpjes en zijn dan geschikt voor grotere groepen en gezelschappen.

Hier in dit dorp ben je een van de weinige gasten en kan je op eigen houtje een kijkje nemen op de school of de medische post. De kinderen in het dorp vinden het ook fantastisch om je mee te nemen naar de rivier om te zwemmen of te vissen.

Hier ben je je kinderen de hele dag kwijt 😉 Er is altijd hulp nodig dus steek je handen uit de mouwen en help cassavebroden bakken of de kinderen met lezen. Het belangrijkste aspect van het verblijf is dat alles kan, niets moet. En dat maakt het juist zo bijzonder. Geen ingeplande dorpswandelingen om 10 uur en een rondje door de jungle na de lunch, just go with the flow zoals de mensen het leven hier leiden in het prachtige regenwoud van Suriname. 

Jungle voor die-hard liefhebbers

De pittige jungle expeditie geeft je inzicht in het dagelijkse leven van de mensen in de binnenlanden van Suriname. De gids kent dit gebied als geen ander omdat hij zijn hele jeugd in dit gebied heeft doorgebracht. Wel zo prettig dat jij je op gemak kan voelen in het dorp omdat hij je gewoon even mee op bezoek neemt bij zijn familie. Je wordt daarom niet als pottenkijker aangekeken, maar als vriend van hun neef. 

Pittige junglewandelingen staan op het programma. De bergbeklimming is letterlijk een hoogtepunt, alsof je op het topje van de wereld staat met uitzicht over de verstrekkende jungle. Beter gaat het niet worden voor liefhebbers van rust, natuur en puurheid!

vraag offerte aan

Een familiereis  Suriname?